I munkens skugga

Katja har blivit utmanövrerad från jobbet som mellanchef på kommunen och måste komma bort från allt. Det enda som känns lockande är att hälsa på systersonen Simon, trainee på Unicef i Burma/Myanmar - det gåtfulla landet som håller på att öppna upp mot omvärlden.

Väl på plats i en bungalow i Yangon växer beslutet fram hos henne att genomföra en tyst meditationsretreat i ett av Yangons många buddhistkloster. Katja behöver lära sig att släppa taget och "let it pass".

Men hos munkarna i klostret hamnar hon mitt i den hemliga rörelse som hotar landets sköra demokratiska uppvaknande och hon får ansvar för en liten nunna. I stället för att släppa taget, tvingas Katja agera.

Samtidigt i en annan del av landet letar modern till den lilla nunnan efter flickans pappa. Han har försvunnit spårlöst som en följd av förföljelsen av det folk han tillhör...

I munkens skugga utspelar sig under de år då den ikoniska Aung San Suu Kyi utsågs till statskansler efter fria val. Men den snabba it-revolutionen gav upphov till hatkampanjer som kom att styra landet i en riktning få hade anat. Liksom i Helena Thorfinns två tidigare romaner Innan floden tar oss och Den som går på tigerstigar skriver hon om världar hon känner väl och berättar på flödande prosa om platser och människor som är okända för de flesta av oss.

Köp boken här

”Helena Thorfinn (som bott många år i Burma) skriver kärleksfullt om Burmas fantastiska människor och natur”

”en stundtals pricksäkert rolig äventyrsberättelse. Men det bor en bättre och mer mystisk roman i den”

Skånska Dagbladet

"Thorfinn skriver så levande att man kan känna lukter och smaker, se färger, uppleva gyttret, se den döda råttan i rännstenen. På det hela taget en fascinerande, spännande och upplysande roman. Rentav viktig"

 

Morgonmarknad & meditation i Yangon

Följ med till mitt meditationscenter som låg nära vårt hus på Thallawaddy Lane, 7 Miles, Yangon.

Goda råd och fula ord - en burmesisk gudinna talar

Lite bakgrund till naten Amay Gyan. Texten kommer från ”Utblickar från Öster – tretton essäer om Orienten”. Svenska Orientsällskapet 90 år, 2012.

Boktips
 Böcker som varit till inspiration och gett kunskap i mitt skrivande

makt och medkänsla

Kristin Olson

the river of lost footsteps

Thant Myint-U

burmas historia

Bertil Lintner

the hidden history of burma

Thant Myint-U

myanmar's enemy within

Francis Wade

prisoner of conscience

Ma Thida

burma's spring

Rosalind Russell

colorful myanmar

Khin Myo Chit

Brokiga bengalen

Christina Nygren

the buddhist world emperor's mission

Niklas Foxeus

not out of hate

Ma Ma Lay

from the land of green ghosts

Pascal Khoo Thwe

Intervju med Ärkebiskopen Antje Jackelén, Bokmässan i Göteborg, hösten 2021.